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Under certain circumstances, when it is necessary for a student to take medicine during 
school hours, the District health service providers will arrange for the administration of 
such medicine if the following requirements are met: 
 

≠ The school will need written permission from the parent to allow the school or the 
student to administer prescription medicine. 

≠ In exceptional circumstances, over-the-counter medication and treatment may be 
given without specific parental permission.  However, the School Nurse must be 
contacted and specifically verify the need for over-the-counter medication, 
without waiting for parental authorization, and efforts to contact the parents or 
guardian of the student shall continue, even after the giving of the medication, 
until the parent or guardian is reached. 

≠ Appropriate forms are available from the school office. 

≠ The medicine must come to the school office in the prescription container.  If it is 
over-the-counter medication, it must be in the original container and 
accompanied by a physician’s authorization, unless it falls within the categories 
of over-the-counter medication allowed by regulation for short-term 
administration without requiring a physician’s authorization. 

≠ Additionally, students may self-administer medication as allowed by state law. 

≠ Parents of students with diabetes shall annually submit a diabetes management 
plan. 

≠ Voluntary Diabetes Care Assistants, as described in A.R.S. §15-344.01, and/or 
Trained Diabetes Personnel (American Diabetes Association), shall be trained to 
administer emergency medications to students with diabetes. 

≠ Field Trips 

♠ Medication must be administered by a District employee as designated 
by the principal 

♠ Parent or Guardian will be asked to provide an extra prescription 
container for field trip purposes. If the extra prescription container is 
not provided, the health office staff will send the school prescription 
container on the field trip. 

 
The District reserves the right, in accordance with procedures established by the 
Director of Health Services, to circumscribe or disallow the use or administration of any 
medication on school premises if the threat of abuse or misuse of the medicine may 
pose a risk of harm to a member or members of the student population. 
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